E-ticarette ürün fotoğrafı, örnek üzerinden ÖNEMİ!

e-ticarette ürün fotoğrafın önemi

Müşteriler internet üzerinde alışveriş sitelerinde gezinirken zamandan tasarruf edecek yolları tercih ederler. Bu sınırsız seçenekli arayış içersinde ise dikkatler çabuk dağılır. Bu süreçte dikkati en çabuk çeken şey ise GÖRSELDİR. 

Ürün fotoğrafları sadece ürünün kalitesini onaylamakla kalmaz aynı zamanda da ticaret sitelerinin vitrinini oluşturur. Bu vitrin müşteriye iki şey sağlar : Şeffaflık ve Güven.

Görseller, müşterinin o siteye devam edip etmemesini sağlayan ilk ve en önemli etkendir. Ticaret sitesinin sahibi bu vizyona sahip olması, sitenin faliyet hacmini arttırır.

Bu sebepledir ki fotoğrafçı müşterinin ihtiyacını ve ürünü en iyi şekilde tanımalıdır. Bu süreci bir örnek üzerinden adım adım inceleyelim.

Müşteri İletişimi: 

Ürün: Bayan çanta

Marka: Petra

Müşteri : Gonca Ü.,  Üniversitede grafik tasarım bölümünde öğretim görevlisi arkadaşım ve kendi markalarını oluşturuyorlar. 

İletişim:

Müşteri ile ilk iletişim çok önemlidir, bu süreçte hem müşteriyi hem de ürünü tanımanıza yönelik sorularla zenginleştirilmiş bir konuşma gerçekleşir:

Ürün Nedir? Petra çanta, günlük ve iş kullanımına uygun, eskitilmiş görünümlü, yeni bir kumaş türüyle pazara yeni sundukları bir ürün.

Hangi mecrada yayınlanacak? E-ticaret siteleri ve kendi marka sitesinde. 

Kaç parça ve kaç açıdan çekilecek? 9 adet 3 farklı açıdan.

Ürüne ait örnek fotoğraflar var mı? Telefonla çekilmiş örnekler istenir.

Çekim ne zaman? Yarın.

Nasıl bir zeminde? Beyaz fonda ama ürünler kırpılmayacak (dekupe olmayacak). Ürünler beyaz zeminde askıda gibi değil ama bir zemin üzerinde duruyor gibi görünmesini istiyorlar, yani ürünün zemin üzerindeki gölgeler görünecek. 

Çekim süresi? Yarım günden fazla, tam günden az.

İşin teslimi? 2 gün sonra, photoshoplanıp müşteriye verilecek. 

İşin bütçesi? Onu da burada söylemeyelim ama başımdan geçen bir olay anlatayım. Bir keresinde bir müşterim ”Tofaş fiyatına Mercedes istiyorum” demişti, bende istiyorum diye cevap verdim : ) 

Çekim Hazırlığı: 

fotoğrafçı kamera ayarları

Genellikle müşteri gelmeden, ürüne benzer bir nesne ile kaba ışık kurgusunu yaparım. Bu olası eksiklikleri, aksaklıkları ve arızaları müşteri gelmeden telafi etmemi sağlar. Nitekim ürün çadırına sığmayacaklarını anlayıp sonsuz fonu ayarlayıp ona göre hazırlığımı yaptım.

Gelince, bir kahve faslıyla beraber ürünle ilgili bilgi paylaşımı ve nasıl bir çekim yapıcağımızı planladık. Ürünleri çekim sırasına göre küçükten büyüye sıraladık. Çantaları en iyi şekilde gösterecek 3 farklı pozu belirledik. 

Çekim: 

Ana poza göre ürünü yerleştirip ince ışık ayarlarını gerçekleştirdik. Sonrasında çekim ile ilgili ayarları bir yere kaydettim. Ayarlar değişir yada daha sonra telafi çekimi gerekirse diye asla atlamadığım bir noktadır. İlk ürünün fotoğrafını çekmek biraz zaman alır. Kadraj içinde ürünün pozunu ve ışığın yarattığı etki istediğim gibi olana kadar ayarları düzenlerim ve müşteriminde onayını alırım. Sonrasında diğer ürünler küçük müdahalelerle daha seri bir şekilde devam eder. Aynı seride ürünler çekilirken

çekim öncesi çanta ürünleri

Dikkat ettiğim ve kontrol ettiğim şeylerse:

  • ürünle aramdaki mesafeyi aynı tutmak
  • ışık ayarlarının tutarlılığı devam ettirmek
  • ürün estetik görünüyor mu sorusunu sormak
  • arka fonda kusur var mı diye sormak
  • ürünün rengi doğru görünüyor mu diye kontrol etmek.

Bu noktalarda tutarlılık ticaret sitesindeki ürün fotoğraflarını da kendi aralarında tutarlı kılacaktır. Mesela fotoğraflardaki arka beyaz rengin her birinde sarımtraktan gri arasında renkler arasında olursa vitrinin al benisi azalır. Yada aynı dokuya ve renge sahip ürünler arasında renk tonu farklılıkları olduğunu düşünün. Seri ürünlerde yapılan diğer bir kusur ise ürünün kadraj içinde yerinin ya da duruşunun diğer ürün fotoğraflarıyla uyumsuz olması.

 

Çekim Sonrası: 

Fotoğrafı çektik işimiz bitmedi.

Photoshop gibi fotoğraf editleme programlarını iyi kullanabilmek  fotoğrafın istenen hali almasında önemlidir. Başarının formülü ise izleyene şu soruyu sordurabilmek – Bu fotoğrafta photoshop var mı yok mu? Fotoğrafa bakan kişi kesin bir şey söyleyemiyorsa iyi bir işlemden geçmiştir diyebiliriz. 

Çekim sonrası Lightroom dan fotoğrafların toplu halde kaba ayarlarını yapıyorum ve hatalı ya da tekrarlı olanları eleyip müşterime yolluyorum.

Lightroom ürün fotoğrafı öncesi - sonrası

Lightroom ürün fotoğrafı: öncesi – sonrası

Mesela müşterim fotoğraflarda yeşil çantaların istedikleri renkte görünmediğini söyledi.

Yeşil çanta, müşteri revizyonu, öncesi ve sonrası

Revizyon sonrasında müşterinin istediği renk. Malzemenin rengi farklı ışıklarda farklı renkte görünebilir. Önemli olan ürün sitesinde müşteri fotoğrafta gördüğü ile satın aldığında üründe algının aynı olması.

Müşteri elemesinden sonra artık Photoshopta zemin temizleme, keskinlik verme, vs 

 

Photoshop işlemleri öncesi - sonrası örneği

Photoshop’ta yapılan işlemler sonucu ürünün öncesi ve sonrası örneği

İş bitiminde wetransfer ile işlenmiş fotoğraflar yollanır. Müşteri ok der, fotoğrafçı mutludur. 

Ürünler numune üretimi, seri üretime yakında geçiyorlar. Çantalar bayan çantası olmasına rağmen bazı modeller unisex duruyor ve ürünleri piyasaya sunar sunmaz kendime bir tane beğendimi alacağım : ) . Petra çanta sitesini yayına sokmak için geri sayıma başladı, onlar hazırlaya dursunlar,  biz yukarıda bahsettiğimiz tüm konuları 3 x 3 bir yerleşimle, sanki bir ticaret sitesinde ürünlere bakıyormuş gibi değerlendirelim.

3x3 petra çantalar görsel uyumu

3×3 petra çantalar görsel uyumu. Arka fon, ürün rengi, konumlama ve dokular arasında uyum olmasına dikkat edilmeli.

İlerde, başlangıç seviyesi ürün fotoğraf çekimi ile ilgili bir yazı düşünüyorum, ama şimdilik kendi ürünleriniz çekmek istiyorsanız size bir kaç öneri.

1- Doğru ışığı kullanmak: 

Doğru bir ışık kaynağı kullanmıyorsanız ne arka fon ne de ürünün renkleri doğru çıkar. 

Arka fonun gördüğünüz renk tonunda olmasına dikkat edin. Beyazsa ve gri gözüküyorsa ürününüzde doğru renkte görünmüyordur.

Işık konusunda iki seçeceğimiz var: doğal ışık (dışarıda ya da pencere kenarında çekmek) ya da yapay ışık. Güneşe göre konumunuz, mevsimsel durum, günün saati ve hava durumu doğal ışıktaki değişkenlerimizdir. Ürün fotoğrafçıları, ürün çekiminde değişkenlikten haz etmediği için yapay ışıkları tercih eder (Paraflaş, flaş, ortam aydınlatmaları, vs).

Tabi ki instagram gibi sosyal medya ortamları için doğal ışık tercihi doğru bir seçenektir.

Ürünlerinizi dışarıda çekiyorsanız, kapalı havalar (yağmura dikkat) ya da altın saatler dediğimiz günün ilk saatleri ve son saatleri iyi iş görür. 

2- Tripod kullanın:

Fotoğraflarınızın düşük ışıkta bile keskin görünmesini istiyorsanız tripod kullanın. 

3- Fotoğraflarınızı işleyin: 

Fotoğrafı çektikten sonra mutlaka photoshop gibi bir editleme programı kullanın. Bu programlarla ilgili renk, ton, kontrast ve keskinlikleri nasıl ayarlayabilirsiniz öğrenin, fotoğrafın albenisine çok şey katacaktır. 

4- Sevdiğiniz markalardan ilham alın.

5- Ürünü bir çok açıdan çekin: 

Fotoğraf çekiminde hazırlık sürecinde ilk ürünün fotoğrafına tamam demek bazen çok zaman alabilir. Ürününüzü nasıl göstermek istediğiniz çok önemli, hem estetik hemde işlevsellik açısından düşünerek deneme çekimleri mutlaka yapın.

6- Tutarlılık önemli:

Tüm fotoğraflarda ürünler aynı açıdan ve mesafeden çekilmesi, arka fonda rengin hep aynı olması tutarlılık sağlar.

Güzel ürünlere güzel fotoğraflarınız olması dileği ile.

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin