”Ters Hane” 2007 yılında, İstanbul Tuzla’daki tersanelerde çekilen fotoğraflardan oluşan bir belgesel fotoğraf projesidir. Mühendislik hayatıma noktayı koyup fotoğraf üzerine yaptığım ilk uzun soluklu çalışmadır.
Yaklaşık bir yıl boyunca, bölgedeki tersanelerin bir çoğunda çekimleri gerçekleştirilen fotoğraflar üzerinden tersanelerdeki hayatı konu almaktadır.
Bu proje, aynı dönemlerde artan iş kazaları ve verilen kayıplar nedeniyle serbest girişlere kapatılan tersanelerde yaşanan gerçekliği gözler önüne sermesi bakımından önemli bir belge niteliğini taşımaktadır.
Gemilerin, güverteleri, koca koca yapıların inşaasını bu fotoğraflarda gördüğünüz insalar gerçekleştiriyor. Hakkından fazlasını verdikleri bu sektöre ne yazık ki ne ekonomik ne de güvenlik çalışma koşulları olarak onlara geri dönmüyor.
Önemli bir endüstri olan gemi inşaat sektörünün gelişmesini görmek güzel. Kapasite artımının yanında emek ve çalışma güvenliği koşullarınında iyileştirildiğini görmemiz gerekir. İşçi ölümlerinin, gerçekleşen kazaların, ihmallerin ve sorunların üstünü örtmek yerine üstüne gitmek ve gereken iyileştirilmelerin yapılması kaçınılmazdır.
Kısaca işveren hep bana hep bana değil biraz da işçiye yatırım yapması gerekiyor.
Bu insanlar ekmeğini demirden çıkarırken her gün inanılmaz zorluklar ve tehlikeler yaşıyorlar.
Karelerden ve portrelerden bu insanların yüzlerine, gözlerine ve çizgilerine bakınca çok şey yansıyor ve kendilerini anlatıyor. Konuştuğum ve sohbet ettiğim işçilerin hepsi, kendine has bir kişilik ve dünya olduğunu da belirtmeden geçmek isterim.
Dilerim bu seri onları bir nebze sizlere anlatır ve dertlerini aktarır. Siyah ve beyaz çekmemin sebebi de renklerin altında gizlenmiş hatları ve çizgileri yansıtmaktı.
Tersane çalışanları ve iş koşullarını belgeleyen bu projeye ait fotoğraflardan biri (ilk slayt) 2008 yılında, uluslararası fotoğraf yarışmalarından “Prix de La Photographie de Paris/PX3”de belgesel dalında mansiyon ödülü kazanmıştır.
Bu fotoğraflar sergi ve yarışmalar hariç başka hiç bir mecrada yayınlanmamış, ticari ya da herhangi başka bir amaçla kullanılmamıştır.
(Daha fazlasını ana menüde Portfolio – Sokak altındaki fotoğraflarda bulabilirsiniz )